ГМО: порятунок людства чи порушення планетарної екосистеми?

Генно-модифіковані організми (ГМО) присутні в Україні вже більше десяти років. За даними «Укрметртестстандарту», зараз в середньому близько 30% продуктів харчування, що реалізовуються в країні, містять генетично модифіковані організми.

Останнім часом все більшу популярність набуває тема генетично модифікованих організмів (ГМО). Споживачу цікаво знати, що це таке і чи шкідливі ГМО для здоров’я.

Генетично модифіковані організми чи продукти – це результат застосування технологій генної інженерії, що дозволяють вбудовувати гени або сегменти ДНК одного організму в інший. Такі організми ще називають трансгенними. При цьому в організм переноситься лише один ген, а інший генотип залишається незмінним, завдяки цьому можна надати організму ознаки, які не можливо перенести більш традиційним шляхом: селекції та схрещування.

Потенційними ризиками ГМО в основному є:

1) небезпека їжі з вмістом ГМО пов’язана з ймовірним впливом введених генів на здоров’я людини;

2) руйнування природних екосистем і порушення екологічної рівноваги при масовому відкритому культивуванні трансгенних рослин.

Нажаль, супротивники ГМО не можуть обґрунтувати свої острахи на більш-менш пристойному науковому рівні, оскільки кількість коректних наукових робіт, які стосуються безпеки ГМО, досить обмежена. Пов’язано це з труднощами об’єктивної та коректної постановки експериментів з дослідження безпеки. Вчені - біохіміки, фізіологи і молекулярні біологи рослин Національної академії наук США і ще 11-ти наукових спільнот з різних країн світу - стверджують, що з наукової точки зору не існує ніяких відмінностей між рослинами, отриманими з використанням генної інженерії і рослинами, виведеними традиційними методами селекції при культивуванні їх на полях і використанні у виробництві, оскільки сам метод отримання трансгенних рослин не викликає ніяких боязней. Саме тому проблеми безпеки та застосування ГМО повинні вирішуватися на рівні індивідуального продукту – за допомогою різних тестів, які підтверджують відповідність досліджуваної продукції існуючим стандартам і нормам.

Іноді доводиться чути, що ГМО можуть викликати алергію. Спробуємо спочатку розібратися, що таке алергія. Алергія – це збій в роботі нашої імунної системи, яка покликана розпізнавати чужорідні білки хвороботворних бактерій і вірусів, а також деякі токсини. Ми вже знаємо, що вся їжа, яку ми їмо, розкладається в нашому кишечнику до простих складо-вих, основних молекул. Звичайно, чужорідні білки не можуть розкластися на складові частини миттєво - це відбувається поступово, в міру просування по травному тракту. Деякі великі білки, які містяться в нашій їжі, здатні викликати алергічну реакцію. Харчову алергію можуть викликати різні продукти, не тільки незнайомі і екзотичні для нашого організму, як, наприклад, завезене до Європи зовсім недавно ківі, але й місцеві - наприклад, дуже популярна в Японії соя, або арахіс в США.

На сьогоднішній день з’являється усе більше доказів того, що ГМО є небезпечним для здоров’я людини. Генетична небезпека є початок масового використання трансгенів у їжу, і являє собою ризикований, ніким не санкціонований, експеримент над людством.

Можна зазначити, що всі ГМО, які випускаються на ринок, проходять обов’язкові тести на придатність, в тому числі - тест на алергенність. В цих тестах досліджується максимально доступна кількість білків-алергенів, відомих на даний момент. Варто лише сподіватися, що нові харчові продукти, отримані без застосування генної інженерії, досліджуються настільки ж ретельно.

Отже, само по собі, як явище, ГМО є порівняно нешкідливим для людини та навколишнього середовища. Але, як і скрізь в харчовій галузі, все-таки існують певні небезпеки, пов’язані з трансгенними продуктами.

П А М ’ Я Т А Й Т Е !

Не варто нехтувати своїм здоров’ям. Будьте уважні, що їсте Ви й Ваші близькі, дивіться на етикетки, у сумнівних випадках просіть продавця показати Вам сертифікат. Не купуйте продукти з „маркою ", що містять генетично модифіковані компоненти". Намагайтеся вибирати продукти місцевих виробників замість корпоративних товарів.

Методист обласних та м. Вінниці

курсів удосконалення керівних кадрів

Рибалкіна О.С.

© 2013–2017, «НМЦ ЦЗ та БЖД Вінницької області»
Форма зворотного зв'язку